Edukacja
Potrawy
Brzad – tak na Kaszubach mówi się na suszone owoce (jabłka, gruszki, wiśnie, śliwki). Służą one do przygotowania zupy brzadowej oraz kwasu kaszuskiego (napój z brzadu, suchego razowego chleba, drożdży, cukru i przypraw korzennych).
Bonk miodny i kwaśny – zupa fasolowa na słodko – kwaśno, gotowana na wieprzowych żeberkach, marchwi, z dodatkiem cukru i octu.
Ciszka kaszëbska - wyglądem przypomina okrągły kotlet, na zewnątrz obsmażony, na przekroju widać poszczególne drobno pokrojone składniki. Farszem złożonym z kaszy gryczanej, startych ziemniaków, cebuli i jajek napełnia się lniane woreczki, gotuje. Pokrojoną w plastry ciszkę następnie obsmaża się. Potrawę serwuje się z ostrymi sosami.
Gapia zupa – regionalna kartoflanka, przyrządzana na gęsich podrobach (skrzydła, nóżki, żołądek).
Kaszubskie kluski ziemniaczane kładzione łyżką – kluski przyrządzane z ziemniaków i mąki. Po ugotowaniu zalewa się je mlekiem lub podsmaża na słoninie z cebulą. Służą jako dodatek do zup i bigosu.
Pierogi – na Kaszubach farsz do pierogów sporządza się na bazie gotowanej ryby.
Pierśniki – to zapeklowane piersi z gęsi, wędzone w zimnym, najczęściej jałowcowym dymie.
Plince – kaszubskie placki ziemniaczane.
Prażnica – jajecznica smażona na wędzonym węgorzu, który wcześniej moczony jest w wodzie. Prażnicą określa się również omlet smażony na zrumienionych plastrach boczku lub słoniny.
Szadolce i kulanki kaszubskie – ziemniaczane placuszki (szadolce) lub małe kuleczki (kulanki). Podaje się je zalane mlekiem lub ze śmietaną.
Szandar borowiacki – babka ziemniaczna.
Tort z fasoli – słodkie ciasto, którego głównym składnikiem jest ugotowana i zmiksowana fasola. Serwuje się go z cukrem pudrem lub kwaśnym dżemem.
Na podstawie "Polska niezwykła" - Przewodnik wyd. Demart
Zobacz gdzie możesz spróbować Kaszubskiej kuchni.
Więcej informacji o Kaszubskich przysmakach na stronie www.minrol.gov.pl