Hynek Cup 2008 - Balonowy Puchar Kaszub im. płk F. Hynka :: 4 - 7 września 2008 :: Bielkówko - Kolbudy - Przywidz - Nowa Karczma - Szymbark - Szatarpy

Potrawy

Brzad – tak na Kaszubach mówi się na suszone owoce (jabłka, gruszki, wiśnie, śliwki). Służą one do przygotowania zupy brzadowej oraz kwasu kaszuskiego (napój z brzadu, suchego razowego chleba, drożdży, cukru i przypraw korzennych).

 

Bonk miodny i kwaśny – zupa fasolowa na słodko – kwaśno, gotowana na wieprzowych żeberkach, marchwi, z dodatkiem cukru i octu.

 

Ciszka kaszëbska - wyglądem przypomina okrągły kotlet, na zewnątrz obsmażony, na przekroju widać poszczególne drobno pokrojone składniki. Farszem złożonym z kaszy gryczanej, startych ziemniaków, cebuli i jajek napełnia się lniane woreczki, gotuje. Pokrojoną w plastry ciszkę następnie obsmaża się. Potrawę serwuje się z ostrymi sosami.

 

Gapia zupa – regionalna kartoflanka, przyrządzana na gęsich podrobach (skrzydła, nóżki, żołądek).

 

Kaszubskie kluski ziemniaczane kładzione łyżką – kluski przyrządzane z ziemniaków i mąki. Po ugotowaniu zalewa się je mlekiem lub podsmaża na słoninie z cebulą. Służą jako dodatek do zup i bigosu.

 

Pierogi – na Kaszubach farsz do pierogów sporządza się na bazie gotowanej ryby.

Pierśniki – to zapeklowane piersi z gęsi, wędzone w zimnym, najczęściej jałowcowym dymie.

 

Plince – kaszubskie placki ziemniaczane.

 

Prażnica – jajecznica smażona na wędzonym węgorzu, który wcześniej moczony jest w wodzie. Prażnicą określa się również omlet smażony na zrumienionych plastrach boczku lub słoniny.

 

Szadolce i kulanki kaszubskie – ziemniaczane placuszki (szadolce) lub małe kuleczki (kulanki). Podaje się je zalane mlekiem lub ze śmietaną.

 

Szandar borowiacki – babka ziemniaczna.

 

Tort z fasoli – słodkie ciasto, którego głównym składnikiem jest ugotowana i zmiksowana fasola. Serwuje się go z cukrem pudrem lub kwaśnym dżemem.

 

 

 

Na podstawie "Polska niezwykła" - Przewodnik wyd. Demart

 

Zobacz gdzie możesz spróbować Kaszubskiej kuchni.

 

Więcej informacji o Kaszubskich przysmakach na stronie www.minrol.gov.pl